Wat is de via Francigena?
De Via Francigena is een oude pelgrimsroute van Canterbury naar Rome. Ze is veel minder bekend en zeker het Franse stuk van de wandeling is ook veel rustiger dan de overvolle en toeristische routes naar Compostella. Deze route begint in Canterbury in Engeland maar na ongeveer 30 kilometer sta je al in Dover en kan je overzetten naar Calais. Dan loopt ze een kleine 1000 kilometer door Frankrijk via Arras, Saint Quentin en Reims naar Besançon. Van daar gaat het door Zwitserland via Lausanne naar de Col du Grand Saint Bernard. Hier loop je Italië binnen en nog ongeveer 1000 kilometer verder sta je op het Sint-Pietersplein in Rome.Is de via Francigena goed gemarkeerd?
Je loopt de hele tijd over GR-routes of national trails die prima aangegeven zijn. In Groot Brittanië loop je op de North Downs Way, wat een "national trail" is en dus prima gemarkeerd met bordjes met het typische symbool van de eikel er op. In Frankrijk loop je over de GR145, een prima wit-rood gemarkeerde GR route. In Zwitserland loop je op de nationale route 70, die met oranje vierkantjes aangegeven is. Ook in Italië is de route overvloedig aangeduid, minder consistent wat wegwijzers betreft, maar je zal zeker niet verloren lopen. Voor in geval van nood kan je altijd de GPX track meenemen.GPX en route van de Via Francigena
Als backup is het verstandig om de GPX track mee te nemen op je telefoon zodat je bij twijfel kan kijken welke richting je op moet. Alle details over de route en de track van de verschillende etappes vind je op https://www.viefrancigene.org.De officiële track voor het Franse stuk van de wandeling kan je gratis downloaden van https://www.mongr.fr. Klik op de track op de kaart, en kies voor "Télécharger la trace GPX". Je zal een account moeten aanmaken, maar dat is volledig gratis.
Hoe lang ben je onderweg?
De officiële route is exact 2163 kilometer lang. Je kan de route inkorten tot ongeveer 1800 kilometer door hier en daar een omweg te vermijden maar dat zou spijtig zijn want dan moet je grote stukken langs drukke wegen lopen. Ik ga me dan ook houden aan de officiële route. Dat is de veiligste en mooiste route maar dan moet je er bij nemen dat ze af en toe een omweg maakt. Je loopt 2 etappes in Engeland, waarna je op 34 dagen Franrijk doorkruist. Dan volgen 6 dagen door Zwitserland, waarna er nog 38 dagen door Italië tot in Rome op het programma staan. In totaal ben je dus zo'n 80 dagen aan het wandelen.Hoe begin je aan de Via Francigena?
In Engeland komt het er op aan een stukje van de North Downs Way te volgen van Canterbury tot op de kliffen van Dover. In Frankrijk volg je de GR-145 van Calais tot aan de Zwitserse grens. In Zwitserland volg je dan weer route 70.Wie zelf aan de slag wil kan alle details over de route vinden op https://www.viefrancigene.org en de officiële track voor het Franse stuk van de wandeling kan je gratis downloaden van https://www.mongr.fr.
Op zo'n lange route passeer je natuurlijk ook een heel aantal andere GR-routes. Zo loopt de route in Frankrijk voor een goede 50 kilometer samen met de GR-128 (de Vlaanderenroute) vooraleer die afbuigt richting Kemmel. Verder kruist de route de GR-12 (Amsterdam-Brussel-Parijs) en de GR-5 (Rotterdam-Nice). Allemaal tochten die nog op mijn verlanglijstje staan. Maar verder kom je bijvoorbeeld ook de prachtige GR-800 tegen en loop je stukjes over talloze GRP routes. Ook de GR654 de "Via Lemovicensis", die op weg is naar Santiago de Compostela, loopt voorbij Reims een paar dagen samen met de Via Francigena.
Hoe ga ik deze tocht aanpakken?
Deze tocht in een keer lopen zal niet lukken, dat krijg ik thuis nooit uitgelegd. Ik weet ook niet of ik ooit in Rome zal geraken maar dat is helemaal niet erg: zoals het cliché zegt gaat het niet om de bestemming maar om de reis er naar toe.In 2020 wandelde ik de route tot in Reims, voornamelijk in losse dagtochten. In de loop van 2021 wilde ik verder lopen, maar dat was een moeilijk jaar om naar Frankrijk te gaan door de corona-epidemie. Toch ben ik er in geslaagd om 8 etappes af te werken. Er bleef wel een corona-gat in de route over dus maakte ik in 2022 enkele uitstapjes naar Frankrijk om de overblijvende etappes te lopen. In augustus 2022 wandelde ik dan over de Alpen tot in de Aosta-vallei en begin 2023 liep ik de laatste ontbrekende etappes in Frankrijk. In 2024 kon ik dan eindelijk de start etappe in Engeland lopen. Het vervolg in Italië staat gepland voor het voorjaar 2025, wanneer ik ofwel de Po vallei, ofwel de etappes in Toscane ga lopen.
Ondertussen heb ik het traject van Canterbury tot in Aosta, aan de voet van de Alpen, gewandeld.
Via Francigena Etappes in Engeland
We vertrekken aan de kathedraal van Canterbury, op zo'n 30 kilometer van Dover. Nadat we Canterbury achter ons gelaten hebben lopen we over eeuwenoude pelgrimswegen (en ook de North Downs Way) richting kust. Daar kunnen we een ferry nemen naar Calais. Het stukje wandelen door Engeland is maar kort, maar het smaakt onvermijdelijk naar mee.Je vertrekt aan de kathedraal en als je deze tocht om religieuze redenen doet dan kan je bij het onthaal vragen om een gesprek met een geestelijke die je goeie reis wenst. Uiteraard kan je hier ook een stempel voor je credenziale krijgen, en de kathedraal is ook gewoon de moeite om op je gemak te bekijken. Neem dus zeker genoeg tijd zodat je niet moet haasten om hier weg te geraken.
{getCard} $type={post}
Shepherdswell ligt halfweg tussen Dover en Canterbury heeft een treinstation met heel regelmatige treinen naar zowel Canterbury als naar Dover. Je kan dus de toch wel lange etappe in Engeland gemakkelijk in 2 min of meer gelijke delen opsplitsen.
{getCard} $type={post}
Via Francigena Etappes in Frankrijk: Région Hauts-de-France
De eerste 2 weken op de Via Francigena in Frankrijk loop je door de region "Hauts de France". Hier kom je langs oude mijnsites en wandel je door de frontlinie uit de eerste wereldoorlog. Dit is vooral een landbouwstreek dus zal je meestal over onverharde paden door eindeloze velden lopen. Mooie steden als Arras, Saint-Quentin en Laon komen op je pad.We komen aan in Calais waarna we de kust volgen tot in Wissant. In de Middeleeuwen, toen die kardinaal naar Rome ging kwam hij aan in de haven van Wissant want Calais was toen helemaal niet zo belangrijk. Wij lopen dus even langs de kust tot we bij zijn echte aankomstplek aankomen. En het is mooi meegenomen dat we onderweg langs Cap Blanc Nez passeren, een schitterend uitzichtspunt waar je een laatste keer een blik kan werpen op Engeland.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Calais - Caffiers
In Wissant gaan we resoluut het binnenland in en bevinden we ons in de Collines de l'Artois. Het is dus een heuvelachtig landschap met veel landbouw, veel overblijfselen uit de eerste wereldoorlog en ook veel bossen. Het is hier mooi en net voor Tournehem sur la Hem kan je bij mooi weer een laatste keer een blik werpen op de Noordzee.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Caffiers - Tournehem-sur-la-Hem
We trekken verder de heuvels in langs kleine dorpjes en mooie rustige landschappen. Het is hier vrij lastig om overnachtingen te organiseren want de weinige dorpjes die er zijn hebben geen hotel. Gelukkig zijn we hier helemaal niet zo ver van België zodat het voor mij te doen was om stukken als dagtocht te organiseren. Ter hoogte van Therouanne mogen we een hele tijd over La Leulène lopen. Dat is de oude Romeinse heirbaan waarover meer dan 2000 jaar geleden de Romeinse legioenen marcheerden. Vandaag lopen wij in de andere richting, ook op weg naar Rome.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Tournehem-sur-la-Hem - Esquerdes
{getCard} $type={post} Via Francigena: Esquerdes - Therouanne
Het volgende grotere dorpje met openbaar vervoer dat we tegen komen is Bruay La Buissière. Dit is een oud mijndorp dat vrij goed bewaard gebleven is. We lopen dan ook door voormalige mijnsites en langs prachtige verlaten natuur. Hier loop je echt op de Franse boerenbuiten tussen de terrils, met af en toe stukjes die toch stevig bergop zijn. Je loopt soms door half verlaten dorpjes, maar soms ook door dorpjes die echt mooi zijn en vol leven zitten.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Therouanne - Ferfey
{getCard} $type={post} Via Francigena: Ferfey - Bruay-la-Buissière
Vanuit Bruay volgen we een oude treinroute richting Arras. En dat is dan meteen de eerste echt grote stad op de route. We passeren langs de nationale begraafplaats Notre Dame de Lorette met daarbij het prachtige Anneau de la Memoire. Dit is een echt indrukwekkend herdenkingsmonument uit de eerste wereldoorlog. Ook lopen we langs de abdij van Mont-Saint-Eloi, nog zo'n prachtig monument.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Bruay-la-Buissière - Souchez
{getCard} $type={post} Via Francigena: Souchez - Arras
Vanaf Arras is het iets gemakkelijker om overnachtingsplekken te vinden. Arras, Bapaume, Péronne en Saint-Quentin liggen telkens op een dagmars van mekaar. Onderweg loop je eindeloos over onverharde wegen door velden en kom je langs heel veel kerkhoven uit de eerste wereldoorlog. In Péronne loop je langs het Musée de la Grande Guerre dat echt de moeite is om te bezoeken. Deze etappes zijn wel zwaar als je ze in de zomer doet, want veel beschutting tegen de zon heb je niet tussen de velden.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Arras - Bapaume
{getCard} $type={post} Via Francigena: Bapaume - Péronne
{getCard} $type={post} Via Francigena: Péronne - Saint-Quentin
Saint Quentin is een prachtige stad met mooie kathedraal en een prima treinstation. De route gaat maar door de buitenwijken maar een klein uitstapje naar het centrum is zeker de moeite waard. Hier pikt de route het kanaal van Saint Quentin op dat de Schelde verbindt met het Canal Latéral à l'Oise, dat we later op de tocht nog tegenkomen. In La Fère en in Tergnier loop je langs stations met heel vlotte treinverbindingen.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Saint-Quentin - La Fère
Laon (en daarin spreek je de o niet uit, zodat het iets wordt als Laan) is een fantastische mooi middeleeuws stadje op een heuvel. Langs trappen moet je van het station zo'n 100 meter klimmen naar het centrum, maar je wordt beloond met een tocht door een fantastisch mooi Middeleeuws stadje.
{getCard} $type={post} Via Francigena: La Fère - Laon
We zijn dan op weg naar Reims en de volgende dagen zullen we de eerste champagne-wijngaarden tegenkomen. Het is hier heuvelachtig en iets toeristischer, zodat je waarschijnlijk iets minder moeite zal hebben om voorraad in te slaan of overnachtingsplekken te vinden. Lukt dat toch niet dan ben je nooit echt ver van de spoorlijn tussen Laon en Reims, en kan je eventueel weer naar daar uitwijken.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Laon - Juvincourt
Via Francigena Etappes in Frankrijk: Région Grand-Est
Als je bijna in Reims bent en de champagnevelden al kan zien liggen loop je de regio "Grand-Est" binnen. Twaalf dagen lang vertoef je in deze regio waar champagne en druiven een hoofdrol spelen. Maar na de velden van de afgelopen etappes komen er nu regelmatig dichte bossen op je pad. Je verkent mooie steden als Reims en Châlons-en-Champagne, en je mag over de vestingen van Langres lopen. Deze zijn niet voor niks uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed.We kwamen eerder al langs een paar wijnvelden, maar plots zijn ze daar nu echt. We lopen dwars door de champagne-wijngaarden in de richting van Reims. De laatste paar kilometers volgen we het Canal de l'Aisne à la Marne, en dat zullen we de volgende etappes nog veel tegenkomen. Langs mooie wegen worden we in Reims naar de kathedraal geleid waar je (als je op tijd komt tenminste) een stempel voor je credenziale kan krijgen. Die mag je niet missen natuurlijk.
{getCard} $type={post} Via Francigena: JuvinCourt - Reims
Nadat we Reims uitgeloodst zijn langs nog talrijke bezienswaardigheden mogen we een tiental kilometer het kanaal volgen. Dat is rechtdoor langs een kanaal, maar het is eigenlijk best wel een tof stuk. Eenmaal het kanaal verlaten wordt, mogen we echt door de wijngaarden lopen. We passeren de druiven van het ene na het andere beroemde champagnehuis en we komen zelfs langs een vuurtoren die hier zomaar staat, kilometers van de dichtstbijzijnde zee.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Reims - Billy-le-Grand
In Billy-le-Grand pikken we ons "Canal de l'Aisne à la Marne" weer op, dat hier een stukje door een tunnel liep om een berg te omzeilen. En zoals de naam van het kanaal zegt, brengt het ons tot bij de Marne in Condé-sur-Marne. Dan volgen we min of meer het Canal latéral à la Marne tot in Chalons-en-Champagne. Veel kanalen dus vandaag, maar je loopt ook regelmatig een stukje van het kanaal verwijderd door de velden en de bossen. Dit is dus best een aangename etappe.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Billy-le-Grand - Chalons-en-Champagne
We lopen nu min of meer parallel aan de Marne door prachtige natuur en door uitgestrekte graanvelden tot in Virty-en-Perthois. Hier wordt zelfs olie opgepompt, wat een vrij hallucinant zicht is tussen de velden.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Chalons-en-Champagne - Vitry-en-Perthois
Na Vitry-le-François lopen we een heel lang stuk waar je eigenlijk geen grote steden vindt. Tot Bar-sur-Aube, vier dagtochten verder, lopen we door de velden en komen we bijna geen dorpjes tegen. Overnachten is hier dus een uitdaging. Ik loste het voor sommige etappes op met de fiets, maar het zal hoe dan ook puzzelen zijn op dit stuk van de route.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Vitry-en-Perthois - Saint-Rémy-en-Bouzemont
{getCard} $type={post} Via Francigena: Saint-Rémy-en-Bouzemont - Rosnay-l'hôpital
We komen hier in de buurt van het beroemde Lac-du-Der, waar de GR14 (die we kennen van de prachtige route in onze Ardennen) eindigt. Dit is wereldberoemd vogelspotgebied en het is hier geweldig. Je komt hier bijvoorbeeld ook langs B&B "au milieu de nulle part", een prachtige Franse vertaling van "in the middle of nowhere". En dat beschrijft perfect waar je momenteel loopt.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Rosnay-l'hôpital - Unienville
Bar-sur-Aube is het eerste stadje dat je weer tegenkomt. Hier vind je een goed hotel, een carrefour mini-winkeltje en zelfs een goed italiaans restaurant. Er is hier zelfs een treinstation met regelmatige verbindingen tussen Reims en Langres of Culmont-Chalindrey, een paar etappes verder op de route.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Unienville - Bar-sur-Aube
Na Bar-sur-Aube wordt de route iets meer heuvelachtig. We komen stilaan in de zuidelijke Champagne, dus komen we nog wel wat wijngaarden tegen, maar komen er stilaan toch meer bossen op onze route. We lopen langs de Abdij van Clairvaux, waar de heilige Bernardus van Clairvaux begraven ligt. Momenteel is de abdij in gebruik als gevangenis, en zitten hier zware criminelen te wachten om weer vrij rond te mogen lopen. Dat is best een vreemde combinatie maar we schrikken nergens meer van ondertussen.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Bar-sur-Aube - Orges
De wijngaarden zijn ondertussen verdwenen en we mogen weer door het bos gaan lopen. We lopen eindeloos door het Parc National des Forêts, passeren de abdij van Mormal die ooit nog eigendom was van de Tempeliers, en lopen zo stilaan richting Langres.
Dit is zoals veel oude steden in deze regio een prachtige stad met hele mooie muren er omheen. Het ligt bovenop een berg en is uitgeroepen tot werelderfgoed. Deze stad doet een beetje denken aan Laon, dat je een paar honderd kilometers vroeger tegenkwam. Deze steden zijn zo rijk omdat vroeger de Italiaanse kooplieden tot hier kwamen om handel te drijven met de handelaars uit het noorden.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Orges - Leffonds
{getCard} $type={post} Via Francigena: Leffonds - Langres
Langres heeft een treinstation dus kan je gemakkelijk weer terug richting Bar-sur-Aube of zelfs richting Reims. Ook kan je de volgende etappe als treinstapper lopen, want ook Culmont-Chalindrey heeft een heel druk treinstation. Dit is zowat het spoorwegknooppunt van de streek, want het ligt op de grens van de regio's Grand-Est en Bourgogne-Franche Comté. Voor veel regionale treinen zal je dan ook hier moeten overstappen. En dat betekent ook dat je hier heel gemakkelijk geraakt vanuit steden als Dijon of Besançon.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Langres - Culmont-Chalindrey
Via Francigena Etappes in Frankrijk: Région Bourgogne - Franche-Comté
Voorbij Langres komen we in alweer een andere regio. Eerst lopen we door eindeloze bossen en dan komen de uitlopers van de Jura op ons pad. Voor het eerst moet er echt geklommen worden op de route. Voorbij Besançon gaan we dan echt de "Haute Jura" in en lopen we richting Zwitserse grens.De eerste etappe in de Franche Comté loopt vooral door de bossen. We mogen beginnen met een prachtige tocht door kilometerslang alleen maar bos, waarna er een stukje door de velden en dan meer bos op het programma staat. Slapen doe ik in Champlitte, waar een heel basic maar proper hotelletje te vinden is.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Culmont-Chalindrey - Champlitte
De volgende etappe gaat voor mij tot in Seveux. We volgen min of meer de loop van het riviertje de "Salon" langs Dampierre-sur-Salon tot die uitmondt in de Saône. We zijn dan ook aangekomen in het departement van de Haute Saône. Diezelfde Soâne stroomt hier door een tunnel onder een berg, wat best een indrukwekkend gezicht is.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Champlitte - Seveux
De volgende etappes begint het stilaan meer heuvelachtig te worden. We lopen door "Le massif naturel des Monts de Gy", en dan weet je dat er bergen op het programma zullen staan. Even later komen de eerste uitlopers van de Jura op ons pad, hoewel we eigenlijk vrij gemakkelijk in Besançon geraken. Dat is een grote stad met prima openbaar vervoer. Je kan van hier eenvoudig een trein terug naar Culmont Chalindrey, of verder, naar bijvoorbeeld Lausanne nemen.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Seveux - Gy
{getCard} $type={post} Via Francigena: Gy - Besançon
Besançon is ook een prachtige stad met fantastisch mooie omwallingen. Het is ook een vrij grote stad, met alle problemen die daar bij komen kijken. Als we eenmaal uit de stad geraakt zijn, dan komen de eerste echt steile beklimmingen van de hele route op ons pad. We lopen vandaag tot Foucherans, wat goed is voor dik 700 hoogtemeters. In Foucherans kan je prima je auto kwijt, want er zijn daar overvloedig veel parkeerplekken. Ik kies er voor om mijn auto hier een weekje achter te laten als ik het stuk van Besançon tot Lausanne loop. Let wel op, er is een ander Foucherans ongeveer 100 kilometer verderop. Reserveer dus zeker een overnachting in het juiste dorp.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Besançon - Foucherans
Mouthier-Haute-Pierre is onze bestemming voor vandaag. Maar voor het zo ver is moeten we eerst een stukje over een oude spoorweg en door een oude en heel donkere spoortunnel. Het laatste stuk van de wandeling is echt zwaar, want we slapen vannacht voor het eerst in de bergen.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Foucherans - Mouthier-Haute-Pierre
Vandaag gaan we langs een lastig maar bijzonder mooi pad langs het riviertje de "Loue" tot aan de source de la Loue. De rivier komt hier uit een ronde en vijftig meter hoge klif gestroomd. Toeristen op teenslippers komen naar dit spektakel kijken, en wij komen hier bezweet aangelopen met een rugzak. Soms lijken pelgrims wel van Mars te komen.
De etappe gaat verder richting Pontarlier, alweer een stadje met een station. Hier lopen we een paar kilometer samen met de GR5, die andere iconische wandeling naar het zuiden. Ik slaap in La Cluse et Mijoux, in een herberg met prachtig zicht op het kasteel bovenop de berg.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Mouther-Haute-Pierre - La Cluse et Mijoux
Voor het allerlaatste stukje van de route in Frankrijk kan je uit 2 alternatieven kiezen. Ik ga via Jougne, en dat is een dorpje waar voor het eerst het pelgrimsgebeuren begint te leven. Hier lijkt alles in het teken te staan van de Via Francigena. Dan steek ik de grens met Zwitserland over. Frankrijk zit er op, laat de Alpen maar komen.
{getCard} $type={post} Via Francigena: La Cluse et Mijoux - Ballaigues
Via Francigena Etappes in Zwitserland
De eerste etappes van de Via Francigena in Zwitserland zijn verrassend vlak. Probleemloos bereik je het "Lac Léman" waar je aan de overkant de Alpengiganten ziet liggen. Daar loopt de GR5, die andere mythische wandelroute. De Via Francigena gaat geleidelijk klimmen, want eerst wordt de Rhonevallei gevolgd tot in het hart van de Alpen. Dan begint een eindeloze klim die je na 3 dagen tot op de top van de "Col du Grand Saint Bernard" brengt. Hier staat al eeuwen een klooster waar uitgeputte pelgrims onderdak vinden. En hier sta je ook op de Italiaanse grens, het is nu nog maar 1000 kilometer tot Rome.Het eerste stuk in Zwitserland is dus verrassend vlak. Ik maak er een heel lange dag van en loop tot in Bussigny, bijna aan de oevers van het Lac Léman. We lopen door mooie dorpjes waar alles netjes lijkt en iedereen binnen de lijntjes kleurt. Ook prachtige wijngaarden komen op ons pad. Maar naar het eind van de etappe toe wordt het drukker, want we komen in de buurt van grootstad Lausanne.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Ballaigues - Bussigny
Eigenlijk moet je nu gewoon het meer volgen tot in Villeneuve. Maar ik kies er voor om vandaag vals te spelen. Hotels langs het meer zijn belachelijk duur, dus ga ik gewoon met de boot overzetten naar Villeneuve, waar ik de route weer oppik. Onze kardinaal zal ook wel een boot gecharterd hebben veronderstel ik, dus dan mogen wij dat ook.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Bussigny - Villeneuve
In Villeneuve gaan we echt de Alpen in. Maar we doen dat voorlopig nog rustig aan. We volgen de loop van de Rhône die hier in het meer stroomt, en ter hoogte van Geneve er weer uitstroomt. Het hele meer van Geneve is dus eigenlijk gewoon de Rhone die hier een beetje breder geworden is. In Saint Maurice vind ik een goedkoop hotelletje, en dat is een verademing na mijn passage langs het meer.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Villeneuve - Saint-Maurice
De laatste 3 dagen in Zwitserland doe ik de beklimming tot op de Grand Saint Bernard bergpas. De eerste 2 dagen zijn doenbaar, de laatste dag van Bourg-St-Pierre tot op de col is extreem. Vooral de grote hoogte speelt me hier parten en ik geraak echt niet vooruit. Maar als je rustig doorzet is het eigenlijk allemaal wel te doen. De Via Francigena is voor iedereen mogelijk, desnoods maak je de etappes wat korter.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Saint-Maurice - Sembrancher
{getCard} $type={post} Via Francigena: Sembrancher - Bourg-st-Pierre
{getCard} $type={post} Via Francigena: Bourg-st-Pierre - Grand Bernard
Op de Grand Saint Bernard loop je Italië binnen. Zwitserland zit er na minder dan een week alweer op.
Via Francigena Etappes in Italië: Val d'Aoste - Piedmonte
De eerste etappes van de Via Francigena in Italië gaan grotendeels bergaf. Vanop de top van de col du Grand Saint Bernard (of Gran-San-Bernardo zoals ze dat hier noemen) duiken we de diepte in richting het oude romeinse stadje Aosta. Daarna volgen we de vallei en laten we stilaan de Alpen achter ons. We zijn nu in Piedmonte, of letterlijk, aan de voet van de bergen. Het landschap wordt vlakker en we gaan stilaan in de richting van de vallei van de Po. Hier is het in de zomer ondraaglijk warm, dus moet je deze etappes echt in het voorjaar of najaar doen. Maar dat maakt het wel moeilijker om de hele route in 1 keer te doen, want de Grand-Saint-Bernard is enkel tijdens de zomermaanden begaanbaar.Ik maak mijn eerste etappe in Italië vrij lang en dat voel ik 's avonds. Ik ben echt moe van het vele afdalen. Meer dan 1600 meters moet er gedaald worden en dat hakt er wel in. Maar uiteindelijk geraak ik zonder al te veel problemen in Aosta. Onderweg mag je lange stukken langs prachtige afwateringskanaaltjes lopen. Hier is hier echt mooi, en in elk gehucht waar je door loopt zie je dat je nu echt op de Via Francigena aangekomen bent. Hier vind je pelgrim hotels, restaurants hebben een menu voor pelgrims, en ook in het straatbeeld kan je er niet naastkijken.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Gran San Bernardo - Aosta
Vanuit Aosta moeten we proberen verder af te dalen in de richting van de Po vallei. Nog 3 dagen zullen we wat hoogtemeters moeten verteren, maar dan komen we aan in Piedmonte en zijn de Alpen achter de rug.
{getCard} $type={post} Via Francigena: Aosta - Chatillon
VFI 3: Châtillon - St Vincent - Hône (6+24 km +800m)
VFI 4: Hône - Ivrea (27 km +650m)
VFI 5: Ivrea - Santhia (37 km +250m)
VFI 6: Santhia - Vercelli (27 km)
VFI 4: Hône - Ivrea (27 km +650m)
VFI 5: Ivrea - Santhia (37 km +250m)
VFI 6: Santhia - Vercelli (27 km)
Via Francigena Etappes in Italië: Lombardije
Lombardije wordt gekenmerkt door grote graan en rijstvelden waar in de zomer eindeloos veel muggen rondhangen. Maar toch kom je op elke etappe wel langs fantastisch mooie dorpjes of kleine Romeinse steden. Deze zijn vaak totaal onbekend bij de toeristen, maar geweldig om te ontdekken.VFI 7: Vercelli - Mortara (32 km)
VFI 8: Mortara - Gropello Cairoli (28 km)
VFI 9: Gropello Cairoli - Belgioioso (35 km)
VFI 10: Belgioioso - Orio Litta (23 km)
VFI 11: Orio Litta - Piacenza (22 km)
Via Francigena Etappes in Italië: Emilia Romagna
Als de Via Francigena eenmaal Emilia Romagna binnentrekt dan begint het landschap alweer te veranderen. Nadat we bijna 2 weken geen hoogtemeters moesten maken beginnen er nu stilaan weer bergen in zicht te komen. We moeten de Appennijnen oversteken en dat betekent dat er een paar heel zware dagen aankomen.VFI 12: Piacenza - Fiorenzuola (32 km +347m)
VFI 13: Fiorenzuola - Osteria del Sole (35 km +300m)
VFI 14: Osteria del Sole - Fornovo di Taro (27 km +800m)
VFI 15: Fornovo di Taro - Berceto (27 km +1300m)
VFI 16: Berceto - Pontremoli (28 km +1200m -1800m)
Via Francigena Etappes in Italië: Toscane
Tijdens de etappes over de Via Francigena in Toscane wandelen we door "Strade Bianchi" terrein. We lopen over prachtige onverharde wegen met af en toe zicht op de Middellandse zee. Mooie steden als Lucca, San Gimignano en Siena worden bezocht, je kan hier lekker eten en er is een eindeloze keuze aan hotels. Wat wil een pelgrim nog meer? Hier is het echt genieten en meer dan 2 weken mag je door deze prachtige streek lopen.VFI 17: Pontremoli - Aulla (32 km +789m)
VFI 18: Aulla - Sarzana (17 km +892m)
VFI 19: Sarzana - Massa (28 km +635m)
VFI 20: Massa - Camaiore (26 km +651m)
VFI 21: Camaiore - Lucca (24 km +673m)
VFI 22: Lucca - Altopascio (18 km +185m)
VFI 23: Altopascio - San Miniato (29 km +537m)
VFI 24: San Miniato - Gambassi Terme (24 km +820m)
VFI 25: Gambassi Terme - San Gimignano (13 km +476m)
VFI 26: San Gimignano - Monteriggioni (31 km +753m)
VFI 27: Monteriggioni - Siena (21 km +514m)
VFI 28: Siena - Ponte d'Arbia (26 km +391m)
VFI 29: Ponte d'Arbia - San Quirico (26 km +807m)
VFI 30: San Quirico - Radicofani (32 km +1164m)
Via Francigena Etappes in Italie: Lazio
Het einde van de Via Francigena komt nu echt in zicht. Nog 7 etappes moeten afgelegd worden door Lazio, tot je uiteindelijk op het Sint Pietersplein staat. Je zal een kleine 3 maanden onderweg geweest zijn, in 1 keer of in meerdere keren, dat maakt niet uit. Het belangrijkste is dat je deze geweldige uitdaging tot een goed eind gebracht hebt.VFI 33: Radicofani - Acquapendente (24 km +392m)
VFI 31: Acquapendente - Bolsena (22 km +503m)
VFI 32: Bolsena - Vetrella (34 km +738m)
VFI 33: Vetralla - Sutri (24 km +487m)
VFI 34: Sutri - Campagnano di Roma (24 km +513m)
VFI 35: Campagnano di Roma - La Storta (23 km +559m)
VFI 36: La Storta - Roma (17 km +409m)
Ik heb nu al zo'n 1225 van de 2163 kilometers van de route naar Rome afgelegd. Nog 9+11+15 dagen en ik ben in Rome.