Weerwolf wandelroute

Vandaag staat er een korte tocht op de taalgrens op het programma: ik wandel de weerwolf wandelroute en die start in La Houppe, en dat ligt ergens tussen Brakel en Ronse in de Vlaamse Ardennen. De wandeling zelf is een kilometer of 12 lang en we bevinden ons hier op heuvelachtig terrein, dus staan er ook zo'n 250 hoogtemeters op het programma.

Hikingblog.net - Weerwolf wandelroute La Houppe
De officiële parking van deze route is in La Houppe, wat eigenlijk niet meer is dan een veredeld kruispunt met daarop een café of 4. Hier kan je inderdaad parkeren maar in het weekend bij mooi weer is het hier vechten voor een plekje. Ik kies er dan ook voor om me in de Leinstaat in Opbrakel te parkeren, ter hoogte van bushalte "Opbrakel Herenhof". Die vind je probleemloos in google maps. Van hieruit is het een kilometer of 8 met de klok mee wandelen tot in La Houppe. Daar kan je dan effe op krachten komen waarna het nog 4 mooi kilometers zijn tot je weer bij je auto bent. Op die manier is de route iets aangenamer verdeeld.

Weerwolf wandelroute
Van bij mijn parkeerplek is het al meteen afdalen over mooie weggetjes tot we het Livierenbos (hier beter bekend als "bois de La Louvière") mogen intrekken. We volgen een eindeloze rechte weg die stilletjes bergop loopt. Best wel een vermoeiend stuk van de wandeling dus, maar het is hier ook heel mooi. Je wandelt echt lang door het bos zonder gestoord te worden door auto's of andere lawaaierige dingen.

Weerwolf wandelroute
Na dit bos volgt een stukje verhard over hele smalle weggetjes waar ik geen enkele auto tegenkwam. Hier kan je dus ook ongestoord en zorgeloos wandelen. Even verderop begint dan de beklimming in het Pottelbergbos om uiteindelijk op de Hoppeberg uit te komen in La Houppe. Hier moet er even stevig geklommen worden, maar eigenlijk is het niet zo lastig. Je maakt wel wat hoogtemeters maar echt steil is het niet zodat je, als je eenmaal je tempo gevonden hebt, gemakkelijk tot boven wandelt. Op dit soort hellingen is het vooral zaak van niet te forceren en het tempo aan te passen. Traag maar zeker is veel beter dan telkens 50 meter lopen om dan weer een paar minuten te staan uithijgen.

Weerwolf wandelroute
In La Houppe kan je probleemloos iets eten of drinken om kracht op te doen voor de rest van de tocht. En die begint met een mooi stuk door het Brakelbos. Eenmaal het bos verlaten is komen we in iets meer open landbouwgebied waar je prachtige vergezichten hebt op de omliggende streek. Het is hier echt mooi. Na nog een laatste beklimming sta ik terug bij mijn auto en zit dit tochtje er al weer op.

Weerwolf wandelroute
Het was maar een korte wandeling vandaag, maar ik heb er tocht van genoten. Het was 12 kilometer wandelen, met veel bossen en veel mooie plekjes onderweg. Zeker een aanrader dus deze tocht. Let wel op, want hij is niet bewegwijzerd. De gpx file meenemen zodat je die op je gsm kan bekijken in een app als Osmand, is dus zeker geen overdreven luxe. De volledige routebeschrijving vind je op de site van https://routen.be

Alle foto's van vandaag vind je hier: https://photos.app.goo.gl/hzqLwFHfuZYYeaeG9.