Zottegem: Jan de Lichtepad

In Zottegem vind je het Jan de Lichtepad. We bevinden ons hier in de uitlopers van de Vlaamse Ardennen, midden in "Ronde van Vlaanderen"-land en dat betekent dat de omgeving voor deze tocht alvast goed zit.

Hikingblog.net - Jan de Lichte pad
Ik parkeer op het grote dorpsplein in Velzeke waar altijd wel plaats is voor je auto. Vlakbij vind je het gallo-romeins museum dat zeker een bezoekje waard is. Het toont aan dat er hier heel lang geleden als mensen woonden, en de overblijfselen zijn nog steeds te zien vandaag. De kasseistrook waar de renners over vliegen tijdens de ronde is eigenlijk een oude Romeinse heirbaan. Of hoe de hedendaagse renners toch een beetje moderne gladiatoren zijn.

Hikingblog.net - Jan de Lichte pad
Op de tocht van vandaag kan je veel groen verwachten, langs prachtige beekjes en mooie smalle paadjes door de natuur. Maar ook een paar kilometers verhard staan op het programma. Gelukkig loopt de tocht over heel rustige wegen en door een mooie omgeving. Storen doet het asfalt dus zeker niet.

Langs de tocht zijn een aantal informatiebordjes geplaatst die meer uitleg geven over het leven van de schurk die hier een paar honderd jaar geleden woonden en waarnaar het pad genoemd is. De bewoners van deze streek zijn nog steeds trots op hun illustere voorganger blijkbaar.

Hikingblog.net - Jan de Lichte pad
Ik kom vandaag geen bandieten tegen, maar geniet gewoon van een prachtige tocht door een mooie omgeving. Veel meer kan je niet vragen als wandelaar...

Alle foto's van vandaag vind je hier: https://photos.app.goo.gl/f8b3nyXmqq9fjc6B6.