GR129 Etappe 1: Brugge - Beernem


Hikingblog.net - GR129 Etappe 1: Brugge - Beernem
Vandaag begin ik aan een nieuwe uitdaging: de GR129. Dwars door België ga ik wandelen, en de wandeling begint in Brugge.

Ik moet werken vandaag dus heb ik niet zo heel veel tijd. Ik zal dus rustig beginnen met een relatief kort stukje GR en kies vandaag voor de treinstapper van Brugge naar Beernem. Parkeren doe ik op de ruime gratis parking aan het station van Beernem (gemakkelijk te bereiken langs de E40) en neem de trein naar Brugge. De parking en de perrons vind je tijdelijk trouwens links van de brug over de spoorweg als je van de snelweg komt. Het stationsgebouw is aan de rechterkant van de brug maar daar zijn werken bezig en is er momenteel niets te beleven. Elk uur is er minstens 1 trein naar Brugge en die doet er een goeie 10 minuten over. Dit is trouwens ook een top-tip voor wie Brugge wil bezoeken en niet graag veel parkeergeld kwijt is. Van Brugge wandel ik terug tot in Beernem, wat ongeveer 18 kilometer is. Groot voordeel van deze korte afstand is dat ik voor het eerst sinds lang nog eens zonder rugzak kan wandelen.


Om stipt 17u51 spring ik op de trein van Beernem naar Brugge. Nadat ik van het station van Brugge eerst de GR5A een paar honderd meter gevolgd heb kom ik automatisch aan het Minnewater en dus ook aan de start van de GR129. Meer dan 570 kilometer verderop lonkt Aarlen. Ooit geraak ik daar wel maar dat zal niet meer dit jaar zijn vrees ik. Er zijn nog zoveel andere wandelroutes die ook afgewerkt moeten worden...

Hikingblog.net - GR129 Etappe 1: Brugge - Beernem
We verliezen geen tijd en de route stuurt ons resoluut de stad uit. De eerste kilometers van de wandeling loop ik langs het kanaal Gent - Brugge. Hier is het heel mooi wonen en de ene na de andere appartementsblok wordt er opgetrokken. Op het water passeren enkele kajakkers en een paar plezierbootjes. Aan de overkant van het kanaal liggen eerst de fabrieken van Bombardier waar de treinstellen die we net gebruikt hebben gemaakt worden. Ook daar ligt het Lappersfortbos, dat enkele jaren geleden wekenlang in het nieuws was omdat het bezet werd door natuurfanaten die protesteerden tegen het omvormen van dit natuurgebied naar industriezone. Deze eerste kilometers zijn verhard, maar wat dan volgt is de moeite. Van zodra ik het water achter me laat en de oude spoorbedding volg richting Assebroekse Meersen kan het wandelplezier over onverharde wegen beginnen.

Hikingblog.net - GR129 Etappe 1: Brugge - Beernem
Eerst lopen we door de Assebroekse Meersen met prachtige lanen en open landschappen. Bijna ongemerkt gaat dit natuurgebied over in dat van het Beverhoutsveld. Hier vochten bijna 600 jaar geleden de Gentenaars en de Bruggelingen een slag uit over toegang tot de zee. De Gentenaars wonnen glorieus omdat de Bruggelingen nog aan het bekomen waren van de Heilige-Bloed processie die een dag eerder plaatsvond. Even later hebben de Bruggelingen dat wel rechtgezet maar er staat nog steeds een gedenksteen om deze veldslag te herdenken. Jaren later werd dan het kanaal Gent - Brugge gegraven waar we bij het begin van de wandeling langs liepen.

Hikingblog.net - GR129 Etappe 1: Brugge - Beernem
Nog vele kilometers loop ik door rechte lanen en tussen velden. De koeien in de wei zijn zeer geïnteresseerd in die eenzame wandelaar en lopen me galopperend achterna.

Hikingblog.net - GR129 Etappe 1: Brugge - Beernem
Uiteindelijk kom ik weer terug aan het kanaal Gent - Brugge. Ik vreesde nu enkele kilometers over een geasfalteerd jaagpad te moeten lopen, maar nee. Zelfs dat was voorzien. Hier hebben ze een natuurgebiedje aangelegd van 20 meter breed, maar enkele kilometers lang. Prachtig om zo te wandelen langs de oever van het kanaal. Een mega-grote Nederlandse boot probeerde op het smalle kanaal te varen en had alle moeite van de wereld om de bochten te nemen zonder aan de grond te lopen.

Hikingblog.net - GR129 Etappe 1: Brugge - Beernem
En dan kwam Beernem alweer in zicht. Na nog enkele kilometers asfalt verteerd te hebben kwam ik weer uit aan het station waar mijn auto stond te wachten.

Vandaag werden de eerste 18 kilometer van de wandeling gestapt, uiteraard van kilometer 0 tot 18.

Het album met alle foto's van de dag vind je hier: https://photos.app.goo.gl/NAkqH54R7PnZyRqWA

Related posts

GR 129 Etappe 2: Beernem - Lotenhulle »