De mooiste GR wandelingen in Vlaanderen

Je wil een lange afstands wandeling maken over een GR route in Vlaanderen? Maar je weet niet welke te kiezen? Zoek niet verder, dit is mijn top 5:

1. GR512 Brabantse Heuvelroute

De Brabantse Heuvelroute verbindt Diest met Geraardsbergen. Het is een verrassend mooie wandeling die ook nog eens heel vlot met het openbaar vervoer te organiseren is. We lopen dicht bij grote steden als Diest, Leuven en Brussel wat betekent dat er altijd wel een trein of bus in de buurt is. Maar hoewel we door vrij dichtbevolkt gebied lopen merk je daar tijdens de wandeling niet veel van en is het vooral genieten.

Vanuit Diest loop je over de heuvels langs de bekende Vlooybergtrap naar het historische kasteel van Horst. Dan lopen we door enkele prachtige natuurgebieden tot bij het station van Vertrijk, waar je elk uur een trein naar Leuven kan nemen en waar je ook probleemloos kan parkeren. Ideaal dus om dat als eindpunt van een van de etappes te gebruiken.

Over heuvels vol met wijnranken gaat de wandeling dan stilaan richting Meerdaalbos. Dit is een prachtig woud en je mag hier kilometers offroad gaan zonder ook maar 1 weg te moeten passeren. Puur genieten is dat. Eenmaal dit bos achter de rug is ben je vlakbij het stationnetje van Sint-Joris-Weert. Na een prachtige maar vooral natte passage door het moeras van de "Doode bemde" kunnen we ons dan stilaan beginnen opmaken voor het hoofdgerecht van deze route: het Zoniënwoud.

Dat woud is echt een ontdekking. Veel te vaak razen we over de Brusselse ring zonder oog te hebben van het prachtige bos dat daar vlak naast ligt. Enkele tientallen kilometers mogen we genieten in dit mooie bos. Eventueel kan je de wandeling onderbreken door een klein stukje te lopen tot bij het station van Groenendaal van waar je probleemloos weer in Sint-Joris-Weert geraakt.

Na het woud wordt de zuidrand van Brussel verkend en dat is alweer een ontdekking. Hier kom ik vrijwel nooit, maar het is hier heel mooi. Het is best heuvelachtig hier, dus zijn er wel wat hoogtemeters te verteren en dus maar je de etappes best niet te lang hier. Vlak bij het bekende Suske en Wiske kasteel van Beersel komen we dan de GR12 tegen die onderweg is naar Parijs.

Vroeger stopte de wandeling hier en vormde ze de verbinding tussen de GR5 in Diest en de GR12 in Beersel, vandaar dus ook de naam "GR-512". Maar sinds enkele jaren loopt de route nog verder tot in Geraardsbergen. Hiervoor lopen we een lang stuk door het Pajottenland waar het steeds goed vertoeven is. Als kers op de taart komen we aan boven op de kapelmuur van Geraardsbergen, een mythische plek voor elke wielerliefhebber.

In totaal ben je 173 km, of zo'n 8 wandeldagen op pad. Dank zij de goeie bereikbaarheid met het openbaar vervoer is deze route uitermate geschikt voor beginners en is de route heel gemakkelijk in aparte wandeldagen op te splitsen. Het verslag van mijn etappes en al mijn foto's van onderweg kan je vinden op: https://gr512.hikingblog.net.

2. GR129 Dwars door België

De GR129 verbindt Brugge met Arlon en is de langste doorgaande wandeling die je in België kan maken. De tocht is in totaal goed voor zo'n 570 kilometer wandelplezier. Het eerste stukje loopt door Vlaanderen en verbindt Brugge met Elezelles, iets voorbij Ronse in de Vlaamse Ardennen.

Vanuit Brugge gaat het richting Beernem langs verrassend mooie natuur. Deze eerste etappe van de tocht is dan ook niet voor niks een van de meest populaire treinstappers. Parkeren kan probleemloos bij het station van Beernem, waarna je op 10 minuten aan de start van de route staat.

Maar het is vooral de volgende etappe die echt fantastisch is. Vanuit Beernem duiken we onmiddellijk het provinciaal domein van Bulskampveld in, waarna we via het ene na het andere natuurgebied richting Lotenhulle lopen. Wat denk je van een natuurgebied met als naam "de Vorte bossen"? Prachtig toch. En een passage langs het kasteel van "de kasteelmoord"? Yep, ook dat staat op het programma. Deze tweede etappe is mijn absolute favoriet op deze route.

Na Lotenhulle gaat het richting Kruishoutem en hier worden we iets meer over verharde wegen gestuurd. Maar gelukkig zijn het allemaal heel rustige weggetjes door de velden en is er in dit stuk van de route recent een grote verbetering aangebracht. De laatste kilometers tot Kruishoutem zijn een beetje doorbijten, maar eenmaal daar voorbij duiken de Vlaamse Ardennen aan de horizon op en dan weet je dat het alleen maar crescendo kan gaan. Iedereen vindt het hier mooi, en huizen zijn hier dan ook belachelijk duur.

Langs een fantastisch mooie route worden we Oudenaarde binnengeleid, waarna we door Ronde-van-Vlaanderen land richting Louise-Marie en het Muziekbos gaan. Heb ik al gezegd dat het hier mooi is? Maar nu is de grens met Wallonië niet ver meer. Het Vlaamse stuk van de route zit er op, maar als je nog niet uitgewandeld bent dan kan je gewoon doorgaan tot in Arlon.

In totaal ben je 120 kilometer, of zo'n 5 wandeldagen op pad. Er zitten hier echt enkele top wandelingen tussen, met etappes 1 en 2 als absolute uitschieters. Het verslag van mijn etappes en al mijn foto's van onderweg kan je vinden op https://gr129.hikingblog.net.

3. GR5: Noordzee - Middellandse Zee

De GR5 is een mythische route die van de Noordzee nabij Rotterdam naar de Middellandse Zee in Nice loopt. De hele route is goed voor dik 2100 kilometers, maar je kan beginnen met het stukje van de route dat door Vlaanderen loopt.

Ik zou adviseren om te beginnen in Bergen-op-Zoom, wat toch vlakbij de Belgische grens ligt. Van hier loop je door de Kalmthoutse heide naar het stationnetje met de prachtige naam "Kijkuit". De eerste etappe is al meteen een knaller waarbij je bijna de hele tijd in de natuur vertoeft.

Daarna gaat het door de Kempen richting abdij van Westmalle (waar je een locaal gebrouwen tripel kan proeven). Verderop loop je door kleine kempische dorpjes en veel weilanden tot je in Herentals bent. De route gaat verder de Kempen in richting Olen en Westerlo, waar je het kasteel van de prins de Mérode tegenkomt. Na de abdij van Averbode en de bijbehorende prachtige natuurgebieden kom je in Scherpenheuvel, waarna het niet ver meer is tot in Diest.

Dan wordt het tijd om Limburg te gaan verkennen en vormt het Albertkanaal min of meer een leidraad. Hele mooie natuurgebieden komen we hier tegen, met als kers op de taart het nationaal park Hoge Kempen. Jawel, we lopen door ground zero voor wolvenspotters. Voor we het weten staan we aan de Maas en mogen we vlakbij Maastricht de Sint Pietersberg beklimmen.

Een paar kilometer verder, in het gehuchtje Kanne, steken we voor het laatst op deze route het Albertkanaal over. Hier begint Wallonië en dus zit de Vlaamse wandeling er op. Je kan blijven verder wandelen natuurlijk (en dat is eigenlijk echt een aanrader), maar reken in dat geval op nog dik 2 maanden lopen tot in Nice.

In totaal ben je zo'n 250 kilometer, of zo'n 10 wandeldagen onderweg. Etappe 1 is mijn favoriet hier, omdat op de Kalmthoutse heide altijd wel iets te beleven is. Het verslag van mijn etappes en al mijn foto's van onderweg vind je op https://gr5.hikingblog.net.

4. GR12: Amsterdam - Brussel - Parijs

De meeste routes lopen om een of andere reden van west naar oost door het land, maar je kan natuurlijk ook van noord naar zuid lopen. De GR12 is zo'n route: ze begint op dezelfde plek als de GR5 in Bergen op Zoom, maar gaat meteen pal zuid. We lopen richting Antwerpen door prachtige natuurgebieden en langs een hele mooie anti-tank gracht. Alweer prachtige natuur die het leger ons met een megalomaan bouwwerk geschonken heeft.

In de buurt van Antwerpen passeren we de GR565 en na een mooie passage door het Rivierenhof gaat het richting Lier. Hier lopen we door heel druk bevolkt gebied maar toch wordt er telkens een mooi achterafweggetje gevonden waar je niet te veel last hebt van het verkeer. Iets voor Lier mogen we een prachtig stuk lopen langs de Nete en ook door de Kesselse Heide wandelen. En dan mag je Lier verkennen. Lang geleden heb ik hier een paar jaar gewoond, en het is toch echt een onderschatte stad. Vooral de passage langs de Zimmertoren en dan door het begijnhof zijn fantastisch.

Vanuit Lier gaan we richting Mechelen en komen we veel serres tegen waar tomaten gekweekt worden. Maar tussen de serres door zijn er best mooie plekjes en vooral ook verrassend veel bos. Na een stadswandeling door Mechelen kunnen we stilaan richting Brussel afslaan. Even verderop komen we de GR128 tegen en lopen we een stukje samen met deze mooie route. Langs Grimbergen lopen we tot bij het Atomium.

Daarna is het tijd voor een mooie stadswandeling door Brussel. Ik hou normaal gezien meer van natuur maar dit is best een aangename wandeling. Langs Ukkel verlaten we de stad en kunnen we richting Beersel wandelen waar we de GR512 tegenkomen. Wij gaan verder richting zuiden naar Kasteelbrakel waar we Wallonië binnenstappen. Wil je tot in Parijs lopen dan kan je gewoon verder gaan, het is nog maar een dag of 20 wandelen voor je bij de Notre Dame staat. Het verslag van al mijn etappes en mijn foto's van onderweg vind je op https://gr12.hikingblog.net

5. GR128: Vlaanderenroute

De Vlaanderenroute begint bovenop de Kemmelberg waarna we door de frontlinie van de eerste wereldoorlog richting Roeselare lopen. Onderweg kom je eindeloos veel oorlogskerkhoven tegen, en wandel je langs de "pool of peace", langs "hill 60" en de caterpillar crater. Even verderop kom je vlak bij Tyne Cot, het grootste oorlogskerkhof van de streek. Langs vooral verharde maar heel rustige wegen kom je uiteindelijk uit in Roeselare.

Hier wordt het Sterrebos verkend en dan zetten we koers naar Rhodesgoed, alweer een volgend provinciaal domein op de route. Nu komen we vooral in landbouwgebied en er staan hier eindeloze velden vol met spruitjes. Wie die allemaal opeet weet ik niet, maar als ik zie hoeveel er hier groeien dan moet er blijkbaar toch iemand zijn die dat lust. Offroad gaan we niet veel in deze streek en het is eigenlijk wachten tot we voorbij Tielt iets meer natuur kunnen opzoeken.

Langs de Leie gaat het dan richting Deinze en Gent, langs prachtige wegen. Daarna mogen we een stadswandeling door Gent doen en dan via de Kalkense Meersen en het Donkmeer richting Dendermonde lopen. Hier begint het landschap weer te veranderen, want we komen in de groene rand rond Brussel. We lopen linksboven rond Brussel, langs Mollem en Eppegem richting Leuven.

Voorbij Leuven gaan we resoluut richting Limburg. We gaan steeds meer offroad hier, en lopen langs prachtige kersen plantages en over oude Romeinse heirbanen tot we uiteindelijk in Tongeren uitkomen. Van hier gaat we richting Maastricht en de Sint Pietersberg waar de de GR5 weer tegenkomen. Na nog een laatste etappe door de Voerstreek staan we in Teuven, vlakbij het drielandenpunt en de Duitse grens.

Het verslag van al mijn etappes en mijn foto's van onderweg vind je op https://gr128.hikingblog.net.