GR128 Vlaanderenroute


De Vlaanderenroute loopt dwars door Vlaanderen: van Kemmel in West Vlaanderen helemaal naar de Voerstreek in Limburg. De tocht belooft dik 470 kilometer wandelplezier over de mooiste paden van Vlaanderen. Er is nog een uitloper in Frankrijk tot Wissant en een klein stukje in Duitsland tot Aachen maar ik beperk me voorlopig tot het Belgische stuk van de wandeling.

Het eerste deel van de wandeling tussen Kemmel en Leuven wordt tussen december 2019 en maart 2020 gestapt in losse dagtochten. Daarna volgt een pauze door de quarantaine maatregelen in verband met het corona virus. De draad wordt weer opgepikt in de tweede helft van mei wanneer de meeste viruspaniek gaan liggen is.

Op 6 september 2020 wandelde ik de laatste kilometers tot Teuven. De hele Vlaanderenroute is nu afgewerkt.

Etappes

We starten de GR128 op de Kemmelberg, diep in West Vlaanderen. Eigenlijk kan je in Frankrijk aan de zee beginnen, maar het Belgische stuk van de wandeling begint hier. Al meteen wordt duidelijk dat we hier door een gebied lopen waar tijdens de eerste wereldoorlog zwaar gevochten is. We passeren eindeloos veel oorlogskerkhoven en andere bezienswaardigheden. Langs verrassend heuvelachtig terrein lopen we richting provinciaal domein Palingbeek. Hier mag je een paar kilometer genieten van de omgeving, vooraleer je langs alweer een volgende krater naar Zonnebeke geleid wordt.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
De tocht passeert hier ter hoogte van Passendale aan "Tyne Cot", het grootste oorlogskerkhof uit de eerste wereldoorlog in Vlaanderen. Het ligt een paar meter van de route, maar dat moet je gezien hebben. Langs boerenwegen gaat de route verder richting Roeselare waar het sterrebos verkend wordt. En dan gaan we gewoon verder richting Tielt. Het is hier een landbouwstreek en veel van de groenten die je dagelijks eet worden hier gekweekt. Dat betekent wel dat er minder natuur te vinden is en dat je vooral over verharde wegen moet lopen.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Iets voor Deinze zijn we klaar voor het volgende hoogtepunt van de route: we pikken de Leie op. En die volgen we langs prachtige natuur en fantastische dorpjes tot in Gent. Dit is werkelijk een heel mooi stuk van de route, en hoewel het hier dichtbevolkt is vinden we nog best veel natuur.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Na een stadswandeling door Gent gaat het richting Schellebelle en het grote natuurgebied van de Kalkense Meersen. Dan volgen we de Schelde om richting Donkmeer en dan komen we na een tochtje met een ferry aan in Dendermonde. Vergeet niet te kijken wanneer die ferry vaart, anders heb je een grote omweg aan je broek. Het station van Dendermonde ligt een paar honderd meter van de route, maar is wel handig als openbaar vervoer knooppunt van de streek.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
De omgeving verandert stilaan en wordt weer iets meer heuvelachtig als we groene rand rond Brussel beginnen verkennen. We gaan richting Mollem waar je ook een station op de route vindt. Hier kom je ook de Streek-GR Groene Gordel en even verderop ook de GR128 en de GR12 tegen. Er zijn hier heel veel wandelwegen, dus dat betekent dat het hier mooi is. Langs heel rustige paadjes lopen we langs Werchter richting Leuven.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Nabij Leuven moet er voor het eerste (en het laatst) op deze route stevig geklommen worden. Maar dat betekent natuurlijk ook dat je mooie uitzichten vanop de heuvels hebt. Voor wat hoort nu eenmaal wat. We trekken rond Leuven en gaan nu resoluut richting Limburg. Langs heel mooie wegen, waar we ook de GR512 tegenkomen lopen we richting fruitstreek waar je tijdens het oogstseizoen kan genieten van kilo's kersen. De streek is hier beter bekend als "het Toscane van België" dus is het echt genieten van de omgeving. We lopen over oude romeinse heirbanen, passeren de doorkijkkapel en komen uiteindelijk aan in Tongeren.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Voorbij Tongeren lopen we richting Albertkanaal en gaan we door een prachtige heuvelachtige streek richting Sint-Pietersberg. Hier komen we de GR5 tegen, die op weg is naar Nice aan de Midellandse zee. We dalen af naar Maastricht waarna we een mooie stadswandelign maken om deze verrassend toffe stad te verkennen. Daarna mogen we nog een laatste hoogtepunt bij op de teller schrijven: we wandelen dwars door de Voerstreek tot in Teuven. Hier, in dit kleine gehuchtje vlakbij het drielandenpunt is de wandeling gedaan. Of toch het Vlaamse stuk, want je kan als je wil nog even verder tot in Aachen.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Ik wandelde de route in 18 dagtochten. Meestal is het vrij eenvoudig om een bus of trein terug te vinden, hoewel sommige etappes best wel lang geworden zijn. Misschien zal je even moeten puzzelen om een indeling te vinden die voor jou past, maar we zijn meestal in vrij dichtbevolkt gebied waar, zeker tijdens de week of op zaterdag, ruim aanbod is aan openbaar vervoer.