Het Vlaamse stuk van de GR5 begint net over de Nederlandse grens in Bergen-op-Zoom en voert ons tot Kanne, vlakbij Maastricht. Onderweg verkennen we enkele bijzonder mooie stukjes van Vlaanderen. We lopen over de Kalmthoutse heide, door grote natuurgebieden in de Kempen en als kers op de taart mogen we het Nationaal Park Hoge Kempen gaan verkennen.
Daarna volgt een stukje door typisch Vlaamse villawijken waar veel Nederlandse fiscale vluchtelingen een stekje vonden. Dit gebied was vroeger zeer arm en zo goed als waardeloos, dus werden grote stukken ingepalmd door het leger om er schietoefeningen te doen. Vandaag mogen wij door deze gebieden dwalen waar dank zij het leger de natuur zo goed als bewaard bleef. Voor we het weten komt de abdij van Westmalle in zicht, waar je een verplichte tussenstop maakt om het locale trappistenbier te drinken.
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post})
Belangrijk in de ontwikkeling van de Kempen waren ook de vele abdijen. Zo komen we langs de beroemde adbij van Averbode. We lopen door het fantastisch mooie en recent opengestelde "Averbode bos en heide" en proberen even verderop onze voeten droog te houden in de Demerbroeken. Nog wat verderop komen we dan in Scherpenheuvel, en dat is met zijn mooie basiliek op de top van de heuvel het belangrijkste bedevaartsoord van België.
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Vanop de top van de berg dalen we af in de oude mergelgroeve en na een paar kilometer lichtjes bergaf staan we in het gehucht Kanne. Hier steken we het Albertkanaal over en lopen we officieel Wallonië binnen. Voor de rest van de wandeling zullen we Frans moeten praten.
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
De kaart kan je bekijken op deze link: GR5 map Vlaanderen.
GR5 Wallonië: Kanne - Ouren »
Door de heide naar Westmalle
Vanuit Bergen op Zoom loopt de GR5 over de Brabantse Wal in de richting van de Belgische grens. We vertoeven bijna de hele tijd in de natuur, en eenmaal de grens gepasseerd is de Kalmthoutse heide niet ver meer. Fantastisch mooi is het hier, plan deze etappe als het kan eind augustus als de heide in bloei staat en je zal versteld staan hoe mooi het hier kan zijn.Daarna volgt een stukje door typisch Vlaamse villawijken waar veel Nederlandse fiscale vluchtelingen een stekje vonden. Dit gebied was vroeger zeer arm en zo goed als waardeloos, dus werden grote stukken ingepalmd door het leger om er schietoefeningen te doen. Vandaag mogen wij door deze gebieden dwalen waar dank zij het leger de natuur zo goed als bewaard bleef. Voor we het weten komt de abdij van Westmalle in zicht, waar je een verplichte tussenstop maakt om het locale trappistenbier te drinken.
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post})
Door de kempen naar Diest
In Westmalle staan we in het hart van de Kempen en dat staat garant voor vriendelijke mensen en een gemoedelijke sfeer. Door fijne dorpjes en mooie steden als Herentals en Olen wordt de weg verdergezet. In Westmalle komen we de andere aftakking van de E2 wandelweg tegen. Die komt vanuit Calais, want ook naar daar kan je een ferry nemen vanuit Engeland.Belangrijk in de ontwikkeling van de Kempen waren ook de vele abdijen. Zo komen we langs de beroemde adbij van Averbode. We lopen door het fantastisch mooie en recent opengestelde "Averbode bos en heide" en proberen even verderop onze voeten droog te houden in de Demerbroeken. Nog wat verderop komen we dan in Scherpenheuvel, en dat is met zijn mooie basiliek op de top van de heuvel het belangrijkste bedevaartsoord van België.
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Door het Hageland richting Limburg
De route wordt hier iets meer heuvelachtig wat voor prachtige vergezichten zorgt. De stille Kempen hebben we achter ons gelaten en we lopen nu door het Hageland. Mooie holle wegen en glooiende heuvels worden verkend tot we uiteindelijk in het mooie Diest aankomen. Deze stad is een bezoekje meer dan waard: bezoek het oude begijnhof, verken de omwallingen en de citadel, of eet iets op de grote markt.{getCard} $type={post}
Door de Limburgse bossen naar Bokrijk
Vanuit Diest kan je al voelen dat het landschap weer aan het veranderen is. We steken het Albertkanaal over en komen in Limburg. Hier wandel je langs eindeloze vijvers en waterpartijen. Ook bezoek je de kluis op de Bolderberg (een kluizenaar woont er al lang niet meer) en de duizendjarige eik. Langs de terreinen waar in augustus Pukkelpop plaatsvindt loop je richting Bokrijk en "fietsen door het water". Als je dacht dat de mozesbrug die je in Bergen op Zoom tegenkwam mooi was, wel dit is nog van een ander kaliber.{getCard} $type={post}
Door de Hoge Kempen naar Maastricht
Vanuit Bokrijk is het nog maar een steenworp tot in het grootste nationale park van Vlaanderen. Dit is de omgeving waar ook de national park trail loopt en dat is zowat het mooiste wat Vlaanderen op wandelgebied te bieden heeft. We lopen door het territorium van de wolf, dus als je hier wil kamperen dan let je best een beetje op. Maar eigenlijk is het hier vooral genieten van de rust en van de natuur. Eenmaal in Maaseik komt de Maas in zicht en die voert ons tot in Maastricht. De tocht leidt ons dan onverbiddellijk de Sint Pietersberg op waar de GR5 langs het eindpunt van het Pieterpad passeert. Veel mensen gebruiken het Pieterpad als aanloop en missen dus alle moois dat we tot nu toe tegenkwamen.Vanop de top van de berg dalen we af in de oude mergelgroeve en na een paar kilometer lichtjes bergaf staan we in het gehucht Kanne. Hier steken we het Albertkanaal over en lopen we officieel Wallonië binnen. Voor de rest van de wandeling zullen we Frans moeten praten.
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Kaart van de GR5 in Vlaanderen
De meest recente GPX tracks kan je vinden op de site van www.grouteroutepaden.be. Voor je tocht gebruik je best de track die je daar vindt en vergeet vooral niet om hem regelmatig te updaten zodat je de laatste wijzigingen steeds mee hebt. Vrijwilligers zijn permanent in de weer om nieuwe mooie paadjes aan de route toe te voegen en ze zo nog mooier te maken.De kaart kan je bekijken op deze link: GR5 map Vlaanderen.
Etappes GR5 Vlaanderen
Ik liep het Vlaamse stuk van de GR5 in 10 mooie dagwandelingen waarbij ik met het openbaar vervoer weer terug naar mijn startpunt pendelde. Meer details, informatie en tips over hoe ik alles organiseerde vind je in het verslag van de verschillende etappes op deze site, of ga naar https://gr5.hikingblog.net.Related posts
GR5 Nederland: Hoek van Holland - Bergen-op-Zoom »GR5 Wallonië: Kanne - Ouren »