GR5 Wallonië

Na een verrassend mooie tocht door Vlaanderen zijn we aanbeland in Kanne. Hier steken we voor het laatste het Albertkanaal over om dan richting Wallonië te lopen. Plots spreekt iedereen hier Frans, en dat geeft de omgeving meteen een beetje een soort van vakantiegevoel. Wil je het openbaar vervoer gebruiken dan moet je vanaf vandaag rekenen op de bussen van de TEC. Op hun website vind je uiteraard een routeplanner. En anno 2023 kan je niet met een bankkaart betalen op de bus: als je een kaartje wil kopen dan zal je cash nodig hebben, en dan liefst van briefjes van maximum 20 euro. Ooit geraken ze wel eens in de digitale tijd, maar voorlopig is dat nog niet het geval. De gpx van de tocht vind je op de website van grsentiers.org (de organisatie die hier verantwoordelijk is voor de route), of je kan eventueel ook op groteroutepaden.be terecht.

Langs fort Eben Emael naar Visé
Onze eerste etappe is meteen een mooie. We voelen dat het landschap snel verandert en hoewel we nog altijd maar vlakbij Maastricht zijn en de omgeving nog redelijk bekend is van onder andere de Dutch Mountain Trail en de GR128, voel je toch dat vanaf vandaag het serieuze werk begint. De beklimmingen zijn zeker te doen maar voelen toch iets lastiger aan dan de afgelopen dagen. Mooie uitzichten vanop de top van de heuvels worden afgewisseld met prachtige stukjes onverhard langs beekjes. Tot slot mogen we naar het mooie stadje Visé wandelen. Hier kan je elk uur een trein nemen naar Maastricht, dus als je toch terug naar Nederlandstalig gebied wil dan kan dat probleemloos.

{getCard} $type={post}
Richting Ardennen
Iedereen die al eens langs Luik gereden is met de auto die weet dat de stad aan de Maas ligt en dat je een pokkezware beklimming voor de boeg hebt voor je weer helemaal boven bent. Vrachtwagens kruipen hier naar boven en zelfs met de auto mag je stevig terugschakelen als je boven wil geraken. Hou dat in gedachte als je in Visé aan de Maas staat en wil weten wat je vandaag te wachten staat. Het is dus een stevige tocht en van een heel ander kaliber dan wat je al tegenkwam. Ga vooral traag: klimmen is geen race. Pas gewoon je snelheid aan tot je een tempo vindt dat past voor jou. En probeer zeker niet samen te blijven of je te forceren iemand te volgen. Je kan boven op mekaar wachten.

Na een kilometer of 30 sta je in Nessonvaux. Dit is een mooi dorpje gelegen aan de Vesder. Of althans, dat was het tot een paar jaar geleden. Toen viel er hier zoveel neerslag dat de hele vallei wegspoelde. De mensen zijn bezig alles weer op te bouwen maar het leven hier zal nooit meer hetzelfde zijn. Hier vind je een station met een gratis parkeerplaats waar je auto gerust een paar dagen kan blijven staan. Handig als je bijvoorbeeld tot in Spa of Vielsalm of zelfs tot in Luxemburg wil lopen. Met de trein ben je zo weer terug.

Nessonvaux is zowat de start van de echte Ardennen. Hier vind je een iconische handgeschilderde wegwijzer naar Nice waar je onder de spoorweg doorgaat, maar vanaf vandaag is het echt stevig wandelen. We duiken de bossen in en de tocht wordt echt adembenemend mooi. Je wandelt hier van noord naar zuid, eigenlijk parallel aan de Maas. Dat betekent ook dat je elke zijrivier van de Maas zal leren kennen, want je moet telkens weer afdalen tot aan het water waarna je opnieuw stevig mag klimmen. Dat maakt het allemaal mooi en afwisselend, maar ook wel vrij zwaar.

Voor je het weet sta je in Spa, al eeuwen bekend als kuuroord, en zeker vroeger zo populair dat het zelfs zijn naam gegeven heeft aan dat soort van steden. Wil je dus na een paar dagen afzien helemaal bekomen in Spa? Dat moet zeker lukken.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Hoge Venen richting Vielsalm
Vanuit spa is het opnieuw klimmen langs echt fantastische natuur tot we de Fagnes de Malchamps tegenkomen. Geweldig is het hier, en voor wie een paar extra meters nog ziet zitten na zo veel klimwerk is er een grote uitkijktoren waar je echt de hele omgeving kan bekijken. Puur genieten is dit, we zien hier de Ardennen op hun best. Daarna wordt er stilaan afgedaald richting Vielsalm dat we via een ondergronds tunneltje bereiken. Dit is een heel mooi stadje waar je zeker eten en drinken kan vinden. Hier sta je aan de Amblève, dus voorbij de stad moet er weer stevig geklommen worden. Hier sta je ook aan de start van de beroemde "Stockeu" helling, bekend uit onder andere Luik-Bastenaken-Luik.

We duiken verder de bossen in en na nog wat mooie beklimmingen komen we in Vielsalm. Ook zo'n prachtig stadje en ook hier hebben ze een station van waar je probleemloos weer in Nessonvaux of Maastricht geraakt.

{getCard} $type={post}
Vielsalm naar Luxemburg
In Vielsalm aan het station kan je ook probleemloos je auto achterlaten. De grote parking is nog steeds gratis en je kan hier gerust een paar dagen parkeren. Na Vielsalm maakt de route een bocht naar het oosten, en dat voel je direct. De hoogteverschillen zijn veel minder, je wandelt gewoon door de valleien. Of is het omdat je ondertussen wel wat gewoon bent? In ieder geval gaat de route door heel verlaten gebied richting Burg Reuland. Dit is zowat het laatste deftige dorp in België waar je probleemloos een bed zal vinden.

Van hier is het nog maar een paar kilometer stevig bergop tot aan het drielandenpunt in Ouren. Hier sta je op de grens van België, Duitsland en Luxemburg en kan de volgende etappe van je route beginnen. Hier komt bijna geen openbaar vervoer, dus loop je best nog 1 etappe verder tot ergens in Luxemburg. Daar vind je altijd overvloedig en gratis openbaar vervoer.

{getCard} $type={post}

Related posts

GR5 Vlaanderen: Bergen-op-Zoom - Kanne »
GR5 Luxemburg: Ouren - Schengen »