GR5 Nederland

Op het Nederlandse stuk van de GR5 lopen we van Hoek van Holland naar Bergen op Zoom. Dit stuk van de GR5 route loopt samen met een deel van de Lange Afstandswandeling "Kustpad Deel 1".

Hoek van Holland: de start van de route

Hoek van Holland heeft een grote ferryhaven waar dagelijks ferryboten uit Engeland aanleggen die vol zitten met die-hards die de hele europese E2 route lopen waarvan de GR5 een onderdeel is. Voor de minder ambitieuze zielen onder ons is de start van de route in Hoek van Holland gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer want de tram vanuit Rotterdam heeft hier zijn eindpunt.

Op een wegwijzer of een bordje waarop staat dat die de start is van een epische wandeling moet je niet rekenen. Bij de heraanleg van de parking is de wandelboom die hier vroeger stond zoek geraakt en niemand weet waar hij zich nu bevindt.

De officiële wandeling gaat niet over het strand. Wil je dus letterlijk van de Noordzee naar de Middellandse Zee wandelen dan moet je bij de start al meteen even een ommetje maken van een paar honderd meter.

Maassluis: ferry

De route stuurt je direct van bij de start de natuur in. Dit is uiteraard een heel dicht bevolkt gebied met veel industrie, maar toch merk je daar niet zo heel veel van. Langs prachtige oude bunkers en over mooie kerkpaden kom je uiteindelijk in Maassluis. Dit is een pracht van een dorpje waar bijna elk huis een bordje "beschermd monument" opgekleefd gekregen heeft. Hier neem je een ferry over de Nieuwe Waterweg die je tot in Rozenburg brengt.

Naar Brielle: langs de industrie

Ook hier probeert de tocht ons zo veel mogelijk door de natuur te sturen maar dat is best moeilijk in deze zeer industriële zone. Er is hier momenteel een probleem met een brug zodat er een tweede ferry aan te pas komt, of een stevige omweg. Langs minder interessante paden kom je uiteindelijk is het prachtige vestingsstadje Brielle. Dit is meer dan een bezoekje waard. Voor mij is dit het eindpunt van etappe 1.

{getCard} $type={post}

Door de duinen naar Rockanje

Voorbij Brielle laten we de industrie achter ons. We horen en ruiken de haven nog wel aan de overkant van het water, maar we zien ze niet meer. De tocht gaat door prachtige duingebieden via Oostvoorne naar Rockanje. Dit is werkelijk een top-etappe want het heeft alles: natuur, strand, mooie uitzichten: het is hier echt fantastisch. Als je 1 etappe wil doen in Nederland dan is het stuk van Brielle tot Rockanje een aanrader.

Haringvlietdam

Alweer een volgend stuk water moet dan gepasseerd worden, en daarvoor lopen we over de Haringvlietdam. Kilometers lang rechtdoor lopen, een mens wordt er zowaar zen van. Ja, het is een dik uur rechtdoor lopen langs een snelweg. Maar dat uur is ook zo weer gepasseerd natuurlijk. En als je in Nice wil geraken dan hoort dat er nu eenmaal bij. Eenmaal voorbij de Haringvlietdam splits het kustpad zich in 2 delen: 1 deel blijft de kust volgen richting Sluis en de Belgische grens. Maar wij nemen het andere deel, dat ons naar Bergen op Zoom zal brengen.

Langs Goedereede en Herkingen naar de Philipsdam

De GR5 in Nederland heeft een reputatie van "eindeloos rechtdoor over een dijk". En die reputatie maakt de tocht alleen waar op dit stukje van de wandeling. Je kan de GPS gerust thuislaten voor dit stuk, het is gewoon altijd maar rechtdoor lopen. Maar je mag dat dan weer doen in een fantastisch mooie omgeving, dus eigenlijk is het puur genieten zonder stress dat je zou kunnen verkeerd lopen. Doe dit stuk niet in de zomer bij 35 graden want er is op heel deze etappe zo goed als geen schaduw of beschutting. Kies dus liefst voor een koele voorjaarsdag bij helder en windstil weer.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}

Via het Schelde-Rijn kanaal naar Bergen-op-Zoom

Halfweg de Philipsdam begint voor mij de laatste Nederlandse etappe van de GR5. Door mooie natuurgebieden gaat het richting Schelde-Rijn kanaal dat kilometerslang gevolgd wordt. Maar ook dit stuk is verrassend mooi. Het is zeker niet meer "rechtdoor", maar na elke bocht is er een ander mooi plaatje te zien. De verstedelijking rond Bergen op Zoom wordt heel mooi omzeild en met fort De Roovere en een "mozesbrug" is er echt wel iets te zien. De Nederlandse tocht eindigt voor mij bij het station van Bergen op Zoom.

{getCard} $type={post}

Kaart van de GR5 in Nederland

De meest recente GPX tracks kan je vinden op de site van www.wandelnet.nl. Zoek daar naar de track voor de "LAW Kustpad Deel 1". Voor je tocht gebruik je best de track die je op deze officiële site vindt en vergeet vooral niet om hem regelmatig te updaten zodat je de laatste wijzigingen steeds mee hebt. Vrijwilligers zijn permanent in de weer om nieuwe mooie paadjes aan de route toe te voegen en ze zo nog mooier te maken.

De kaart kan je ook bekijken op deze link: GR5 map Nederland.

Etappes

Ik liep het Nederlandse stuk van de GR5 in 4 lange etappes. Omdat de tocht hier uiteraard biljartvlak is kan een etappe van dik 30 kilometer geen probleem zijn voor een geoefende wandelaar. Meer details over hoe ik de tocht organiseerde met het openbaar vervoer vind je in het verslag van de verschillende etappes op deze site, of ga naar https://gr5.hikingblog.net.

Related posts

GR5 Vlaanderen: Bergen-op-Zoom - Kanne »