Via Francigena Etappe E2: Shepherdswell - Dover

Ik begon de Via Francigena tijdens de corona-crisis. Toen was het gewoon niet mogelijk om naar Groot Brittanië te gaan omdat je dan een paar weken in quarantaine moest. En om 2 korte etappes te lopen was dat natuurlijk wat overdreven. Ik begon toen dus noodgedwongen mijn tocht in Calais.

Via Francigena Etappe E2: Shepherdswell - Dover
We zijn nu een paar jaar verder en die eerste etappes zijn er dus nog altijd niet van gekomen. Maar daar komt verandering in want samen met de familie ga ik voor 2 dagen naar Canterbury. Vandaag zetten ze me af op de kliffen in Dover, waarna ik naar Shepherdswell wandel. Dat is zo'n 16 kilometer lopen door de velden. Het belooft alleszins een mooie wandeling te worden. We lopen op de Via Francigena, maar eigenlijk volgt die gewoon een alternatief stukje van de North Downs Way. De hoofdroute van die trail gaat vanuit het westen over de kliffen rechtstreeks naar Dover, maar er is een alternatief dat via Canterbury loopt. En dat stukje is vandaag dus onze speeltuin.

Via Francigena Etappe E2: Shepherdswell - Dover
's Morgens rijden we tot in Dover nadat we vlotjes overgezet zijn door de kanaaltunnel en bekijken we de kliffen. De rest van de familie gaat 's middags Dover Castle bezoeken, dus dan heb ik een paar uurtjes tijd om een stukje van de Via Francigena te gaan lopen.

Via Francigena Etappe E2: Shepherdswell - Dover
Ik begin vandaag dus in Dover en loop tot in Shepherdswell. Dat is goed voor een kleine 15 kilometer door de Britse boerenbuiten. De eerste kilometers zijn nog wat verstedelijkt omdat we Dover achter ons moeten laten maar al gauw gaat het over "public footpaths" of "brideleways" van dorpje naar dorpje. Op zo'n bridleway mag je trouwens paardrijden, en dat mag dus niet op een footpath. Dat is blijkbaar het verschil. Verder zien al die weggetjes er wat mij betreft ongeveer hetzelfde uit: mooi groen, onverhard, dwars door velden en prima aangeduid.

Het gaat vandaag dan ook best snel vooruit. Er moet eerst stevig geklommen worden om helemaal op de top van de kliffen te geraken, maar eenmaal die hindernis overwonnen is gaat het veel gemakkelijker. Soms loop je even langs een iets drukkere weg maar dan doe je dat altijd op een afgescheiden en prima onverhard pad.

Via Francigena Etappe E2: Shepherdswell - Dover
We lopen over straten met als naam "Roman Road", wat best grappig is nu we onderweg zijn naar Rome. Maar dat betekent dus ook dat er vroeger echt veel mensen deze tocht maakten en dat ik nu echt onderdeel ben van een of andere eeuwenoude traditie.

Via Francigena Etappe E2: Shepherdswell - Dover
In Waldershare komen we langs de "All Saints Church" en hier is het echt prachtig. Dit is wat je van een kerkje op de Engelse boerenbuiten verwacht: half vervallen, een kerkhof er rond met grote oude bomen en scheve graven. Maar het is wel toegankelijk en je mag gerust even binnen kijken. Even verderop kom je langs Waldershare House, een mooi landhuis dat ondertussen al lang opgesplitst is in meerdere appartementen. Hier lijkt het wel mooi om te wonen.

Dwars door kanarie-gele velden met koolzaad gaat de wandeling verder en zo geraak ik eigenlijk probleemloos in Shepherdswell. Ik deed de tocht in minder dan 3 uur en perste er op het eind nog een spurtje uit omdat de familie al op komst was.

De foto's van vandaag vind je hier: https://photos.app.goo.gl/ha1GECyG3PADvw5g9.

Related posts

VF Etappe E1: Canterbury - Shepherdswell »
VF Etappe F1: Calais - Caffiers »