Via Francigena Etappe F1: Calais - Caffiers


De eerste etappe van de Via Francigena in Frankrijk begint in Calais. Van hier volgen we de kust tot Cap Blanc Nez, een wereldberoemd uitzichtspunt waar je bij mooi weer de Engelse kust kan zien liggen. Daarna gaat het langs de kust richting Wissant. In Wissant pikken we de GR128 op en trekken we land-inwaarts. Na enkele stevige beklimmingen komen we in Caffiers uit.


Hikingblog.net - Via Francigena Etappe F1: Calais - Caffiers
De startlijn van de Via Francigena op Franse bodem ligt in Calais. Daar kom je normaal gezien aan met een gammel bootje vanuit Engeland nadat je daar de eerste etappe van Canterbury tot Dover gewandeld hebt. Momenteel kan dat niet: wie naar Groot Brittanië wil moet 2 weken in quarantaine en dat heb ik er nu ook weer niet voor over. De etappe in Engeland zal dus nog moeten wachten.


Vanuit Calais volg je de kust tot Wissant. Dat is officieel zo omdat in de Middeleeuwen de haven van Wissant veel belangrijker was dan die van Calais en dat de kardinaal die de route voor het eerst liep dus in Wissant aan land gekomen zou zijn. Officieus is het een goeie reden om de pelgrims langs Cap Blanc Nez te sturen en hen van het uizicht te laten genieten.

In Calais zijn er driehoekige wegwijzers op de grond aangebracht die je de juiste richting uit sturen. Men doet hier echt zijn best om het pelgrimspad beter bekend te maken. Na een passage langs de kathedraal en een mooi plein met een levensgroot standbeeld van Charles de Gaulle stuurt de Via Francigena me richting kust. Tot buiten het dorp wordt de wandeldijk gevolgd maar dan wordt het ploeteren in het zand. Enkele kilometers wordt het strand gevolgd en dat is synoniem met heel zwaar wandelen. Door het natte stuk van het strand op te zoeken kan je proberen iets vlotter vooruit te geraken maar zelfs dan blijft het zwaar.

Hikingblog.net - Via Francigena Etappe F1: Calais - Caffiers
De hele kust is hier bezaaid met bunkers die half van de duinen gevallen zijn. Hier verwachtte Hitler duidelijk een aanval, wat logisch zou zijn want je kan Engeland zelfs zien liggen van hier. Na een lange passage door de duinen komt Sangatte er aan. Een mooi dorpje maar vooral bekend voor het grote vluchtelingenkamp dat hier te vinden is bij de ingang van de kanaaltunnel.

Hikingblog.net - Via Francigena Etappe F1: Calais - Caffiers
Na Sangatte kan je in de verte Cap Blanc Nez al zien liggen. Dat is een wereldberoemd uitzichtspunt op de kliffen. Maar om daar te geraken moet er eerst geklommen worden. Zo'n 150 meter hoogteverschil moet overwonnen worden op enkele honderden meters tijd. Zweten is dus gegarandeerd hier maar je wordt gecompenseerd door de vele mooie uitzichten.

Cap Blanc Nez laat ik achter mij en de volgende 4 kilometer volg ik het pad over de top van de kliffen. Ook hier gaat het stevig op en neer. Wie dus dacht van een vlakke en rustige wandeling te doen is er aan voor de moeite.

Het laatste stuk tot aan het dorpje Wissant wordt opnieuw ploeteren over het strand. Het is hier een mooi en breed zandstrand en er zit niemand. Waarom zitten al die mensen eigenlijk in Blankenberge op een hoopje te drummen?

In Wissant haal ik snel wat koud drinken bij de bakker want het begint stilaan op te warmen nu. Officieel stopt de eerste wandeldag in Frankrijk hier maar probeer vanuit Wissant maar eens terug in Calais te geraken. Bussen of treinen zijn er niet, dus zou je al een taxi moeten nemen wat een kostelijke grap zou zijn. Dus maak ik de wandeling maar wat langer en doe ik er het stuk van Wissant tot aan het station van Caffiers bij. Dat betekent wel dat het vandaag ongeveer 36 kilometer wandelen is over heuvelachtig terrein. Maar ondertussen kunnen mijn benen dat wel aan.

Wissant is ook bekend in heel Vlaanderen als de officiële startplaats van de GR-128, de "Vlaanderenroute". De eerste 50 kilometer van de GR128 lopen min of meer samen met de GR145. De GR-128 neemt even een bocht naar links als de GR-145 een bocht naar rechts neemt maar verder is hun parcours gelijk. Eigenlijk tellen de kilometers die nu volgen dus dubbel: zowel voor mijn GR-128 tocht als voor mijn Via Francigena tocht.

Na Wissant moet geklommen worden. Dat klinkt logisch als je van aan de kust vertrekt en de heuvels van het binnenland intrekt. Ook hier weer moet een kleine 200 meter hoogteverschil verteerd worden. Het is te doen maar ik hou toch enkele strategische drinkpauzes en rust af en toe eens uit. Het is tenslotte geen race.

Het uitzicht vanop de top van de heuvels is wel heel mooi: de zee in de verte en voor de rest velden en hier en daar wat bomen. Echt mooi is het hier.

Hikingblog.net - Via Francigena Etappe F1: Calais - Caffiers
Dan rest nog een kleine 10 kilometer die me door velden en langs mooie kleine dorpjes brengt. Wie hoopt hier nog iets te drinken te kunnen scoren is er aan voor de moeite. Geen enkele winkel is er en die ene "Tabac" die ik passeer is gesloten. Zorg dus zeker voor voldoende drinken want het kan hier warm worden tussen de velden. Even dreigt het te gaan onweren maar dat trekt gelukkig snel weer verder zodat ik droog in Caffiers aankom.

Hikingblog.net - Via Francigena Etappe F1: Calais - Caffiers
's Morgens had ik mijn auto aan de kerk van Caffiers geparkeerd en de trein genomen (het station ligt een kilometertje verderop) naar het station "Calais Ville". Veel treinen zijn er niet en al helemaal niet in het weekend. Gelukkig had ik deze week nog vakantie zodat ik de wandeling tijdens de week kon doen. Tickets voor die trein vind je gemakkelijk online op https://sncf-connect.com.

Ik wandelde vandaag 36 kilometer over de Via Francigena en moest een goeie 600 hoogtemeters en enkele kilometerslange passages over het strand trotseren. Het was dus best wel een intense en niet te onderschatten wandeling.

Het album met alle foto's van de dag vind je hier: https://photos.app.goo.gl/pnDa7qUymqtvjnnv6. De video met de foto's van de dag vind je op youtube.

Related posts

Via Francigena Etappe F2: Caffiers - Tourneham sur la Hem »