GR21 Etappe 1: Criel-Plage - Dieppe

De GR21 is het eerste deel van het Normandische stuk van het Franse kustpad en loopt van le Tréport naar le Havre. Gisteren liep ik de eerste paar officiële kilometers op dit pad tot bij mijn hotel in Criel-Plage. Vandaag loop ik dan de eerste volledige etappe tot in Dieppe. Vanavond neem ik dan vanuit Dieppe de trein weer naar huis en zit mijn kleine geïmproviseerde wandelvakantie er alweer op. Ik zal vandaag zo'n 30 kilometer wandelen over de kliffen.

GR21 Etappe 1: Criel-Plage - Dieppe
De GR21 heeft als bijnaam "sentier des falaises", vrij vertaald "het pad van de kliffen", en het doet de eerste kilometers van de dag zeker zijn naam eer aan. We lopen vrij steil bergop van bij de start en de eerste helling van de dag is best pittig. Die eerste helling van de dag, dat is altijd een beetje afzien. Gelukkig heb je van boven op de kliffen een fantastisch uitzicht op wat je gisteren gewandeld hebt en heb je dus een goed excuus om even te bekomen en ondertussen ontelbare foto's te nemen.

GR21 Etappe 1: Criel-Plage - Dieppe
Het stuk wat volgt is vrij zwaar. We lopen over smalle oneffen paadjes langs de klif, en je moet echt uitkijken waar je je voeten neerzet om ze niet om te slaan. Oppassen dus, hier op de klif ben je echt ver van alle hulp verwijderd, dus probeer er voor te zorgen dat je je niet blesseert.

GR21 Etappe 1: Criel-Plage - Dieppe
Een paar keer moeten we ook extreem steil naar beneden om dan aan de andere kant van een plotse inzinking in het landschap weer naar boven te lopen. Een keer of 2 heb ik er op staan kijken, eens gevloekt, om dan uiteindelijk een stuk op handen en voeten naar beneden te klauteren. Of die keer dat ik halfweg een afdaling even naar boven keek en prompt mijn evenwicht verloor. Ach, het is goed afgelopen maar ik ben toch blij dat het vandaag mooi weer is en niet regent. Want dan wordt dit nog een uitdaging van een ander kaliber denk ik.

GR21 Etappe 1: Criel-Plage - Dieppe
Na een tiental kilometer genieten op de kliffen moeten we even een omweg maken. Er staat hier immers een kerncentrale aan de kust en daar moeten we uiteraard rond. Het stukje juist voor de centrale is ook afgesloten omdat de kliffen instabiel zijn, dus dat betekent dat we hier echt wel een stevig stuk over verharde wegen moeten lopen. Maar daar is nu eenmaal niets aan te doen, we kunnen moeilijk dwars door de centrale passeren...

GR21 Etappe 1: Criel-Plage - Dieppe
Voorbij de centrale mogen we weer stevig afdalen in de richting van Petit-Caux. Na even bekomen te zijn op een mooi uitzichtspunt staat de volgende beklimming al op ons te wachten. We gaan weer naar boven op de kliffen, maar dit stuk mogen we iets verder van de kust lopen. We lopen plots meer door een landbouwstreek en dat is even wennen.

Net voor we in Dieppe zijn lopen we een groot stuk op de omwalling van het Camp César, een oud romeins kamp dat hier nog altijd ligt. Bedenken dat je op een omwalling loopt die meer dan 2000 jaar geleden door mensen aangelegd is, dat is toch wel speciaal.

GR21 Etappe 1: Criel-Plage - Dieppe
Nog 1 afdaling en een beklimming later staan we op de top van de kliffen en kijken we uit op Dieppe, een mooi havenstadje. We dalen langzaam af langs mooie uitzichtspunten en een heel mooie kapel die hier op de klif staat. Eenmaal in Dieppe zoek ik het station. Alle treinen rijden hier naar Rouen, dus neem ik met een overstap in Rouen en nog een overstap in Amiens de trein terug naar mijn auto in Noyelles-sur-Mer. Dat lijkt een andere wereld, maar het is nog maar 3 dagen geleden dat ik daar startte met mijn mini-vakantie.

GR21 Etappe 1: Criel-Plage - Dieppe
Alle foto's van vandaag vind je hier: https://photos.app.goo.gl/oRu8PocL2gDPwYA19.

Related posts

GR 120 Etappe 10: Cayeux-sur-Mer - Criel Plage »