GR120 Etappe 9: Noyelles-sur-Mer - Cayeux-sur-Mer

Ik was eigenlijk van plan om de GR5 verder te gaan wandelen in de Vogezen, maar net deze week, eind april, valt er daar zo'n 20 centimeter sneeuw. Dat lijkt niet heel verantwoord, dus moet ik snel op zoek naar een alternatief plan. Ik kies er voor om 3 dagen op de GR120 te komen wandelen waar het gelukkig iets beter weer zal zijn. Ik werk de laatste etappes van de "Sentier du Littoral" af en begin aan de GR21, de "Sentier des Falaises". Oftwel dus het "pad van de kliffen". Dat belooft veel goeds. Het vervolg van de GR5 komt er binnenkort dan wel eens van als het wat warmer is en de sneeuw gesmolten is.

GR120 Etappe 9: Noyelles-sur-Mer - Cayeux-sur-Mer
Parkeren kan ik gemakkelijk aan het station van Noyelles-sur-Mer. Hier parkeerde ik me al eens voor de laatste etappe van de GR800, en ik kwam hier langs toen ik etappe 7 en 8 van het kustpad wandelde. Ik ken de omgeving hier ondertussen dus wel een beetje. Van bij het station is het een kilometer of 2 tot ik de route terugvind in de prachtige baai van de Somme.

GR120 Etappe 9: Noyelles-sur-Mer - Cayeux-sur-Mer
Ik zal 3 dagen lopen tot in Dieppe. Van daar kan ik gemakkelijk een trein nemen die me via Rouen en Amiens weer naar de start zal brengen. In tegenstelling tot de vorige wandeldagen zal het vandaag niet meer helemaal vlak zijn. We komen stilaan in de buurt van de kliffen, die ons binnen een dag of 6 tot in Etretat zullen brengen. Maar dat is voor een volgende wandelvakantie, eerst moet ik dit stukje maar eens verteren.

GR120 Etappe 9: Noyelles-sur-Mer - Cayeux-sur-Mer
De tocht vandaag is maar een goeie 24 kilometer lang dus moet ik er niet te vroeg aan beginnen. Na een rustig ontbijt thuis en een bezoekje aan de franse supermarkt parkeer ik me rond half 12 aan het station van Noyelles-sur-Mer. Toen ik hier enkele maanden geleden ook passerde was het hier uitgestorven, maar vandaag rijden de stoomtreintjes en is het paasvakantie in Frankrijk. Het is hier dus druk, maar een plekje voor mijn auto vind ik eigenlijk vrij gemakkelijk.

GR120 Etappe 9: Noyelles-sur-Mer - Cayeux-sur-Mer
Langs bekende weggetjes gaat het richting Saint-Valéry-sur-Somme. Dat is een heel mooi, maar extreem toeristisch dorpje aan de monding van de Somme. Als ze trots afficheren dat een Duvel maar 7.50 euro kost op een terrasje, tsja, dan ga ik toch liever ergens anders zitten.

GR120 Etappe 9: Noyelles-sur-Mer - Cayeux-sur-Mer
Het is hier best druk met toeristen maar als ik voorbij het dorp weer de natuur in duik dan ben ik weer helemaal alleen. Ik kan nog even getuige zijn van het fantastische werk van een koppel herdershonden, die een hele kudde schapen schijnbaar moeiteloos de juiste richting uitsturen. De schaapherder loopt vanachter en moet eigenlijk helemaal niets doen.

GR120 Etappe 9: Noyelles-sur-Mer - Cayeux-sur-Mer
We lopen eindelooos door een mooie vlakte met af en toe een poeltje en af en toe wat begroeiing, maar eigenlijk is het de grote leegte. Dat maakt het best wel aangenaam, je kan eindeloos ver kijken en je ziet alleen maar natuur rondom je.

GR120 Etappe 9: Noyelles-sur-Mer - Cayeux-sur-Mer
En zo komen we probleemloos bij de Pointe de Hourdel waar we een laatste blik op de Somme kunnen werpen. We hebben een gigantische lus gemaakt rond de baai van de Somme, maar vanaf hier gaan we weer verder richting zuiden. En dat is meteen de moeite. We lopen door prachtige duinen met af en toe een omgevallen bunker. Hier huizen grote kuddes zeehonden, maar ik heb er vandaag geen gezien. Je kan een geleide wandeling boeken en dan brengen ze je tot vlak bij de kudde, maar daar heb ik geen tijd voor.

GR120 Etappe 9: Noyelles-sur-Mer - Cayeux-sur-Mer
Ik loop rustig verder tot ik even later de vuurtoren van Cayeux sur Mer zie. Even verderop kom ik in het dorpje waar ik vannacht een hotel geboekt heb. Ik eet een pizza, sla voorraad voor morgen in bij de locale Carrefour, en slaap in een kamertje zonder verwarming. Het is koud buiten, het stormt en regent tijdens de nacht. Normaal hou ik daar wel van, maar het was toch maar frisjes. Het ontbijt maakte gelukkig veel goed.

Alle foto's van vandaag vind je hier: https://photos.app.goo.gl/26XbbwANEx3KvtNm7.

Related posts

GR 120 Etappe 8: Fort-Mahon-Plage - Noyelles-sur-Mer »
GR 120 Etappe 10: Cayeux-sur-Mer - Criel-Plage »