GR5 Luxemburg

Nadat we Nederland en België achter de rug hebben kunnen we ons nu concentreren op Luxemburg. Een kleine 200 kilometer volgt de route de oostrand van dit kleine landje. We lopen via Vianden richting Echternach om daarna verder te lopen naar Schengen waar we Frankrijk zullen binnenwandelen. In Luxemburg heb je het grote voordeel dat het openbaar vervoer gratis en overvloedig is. De routeplanner vind je op mobiliteit.lu.

Naar het kasteel van Vianden
Van bij het drielandenpunt in Ouren loop je langs de oevers van de Our richting Dasbourg. Hier kom je kilometerslang geen beschaving tegen dus zorg zeker voor voldoende eten en drinken. De tocht is ook vrij zwaar. We lopen over smalle paadjes langs het water met regelmatig wat hoogteverschil. Er is niets onoverkomelijks of gevaarlijk aan, maar voorzie zeker voldoende tijd zodat je hier met volle teugen van kan genieten. In Dasbourg is er een tankstation met een winkeltje waar je proviand kan inslaan, en even verderop kan je de bus nemen naar Clervaux waar je eventueel de trein terug kan nemen richting België.

GR5 Etappe L2: Rodershausen - Vianden
Het volgende stuk is echt zwaar. Hier moet je stevig wat hoogtemeters maken. Het is telkens een paar honderd meter klimmen om dan weer steil af te dalen. Zet dat op repeat voor de rest van de dag en je weet wat je te wachten staat. De etappe tot in Vianden kan je in 1 keer lopen, maar verstandiger is om het op te splitsen in 2. Je kan gemakkelijk met de bus naar Vianden waar hotels zijn, of naar een camping in de buurt. In Vianden is een bezoekje aan het kasteel van de prins van Oranje natuurlijk een must.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Naar klein Zwitserland
De volgende etappes betreden we het terrein van die andere iconische wandeling: de Mullerthal trail. We zullen in totaal ongeveer een derde van die route lopen op onze GR5-tocht, maar je komt zeker terug voor de rest. Dit is een fantastisch mooi stuk van Luxemburg, met mooie kloven en grillige rotsformaties. De tocht voert ons langs fantastische natuur tot in het beroemde Echternach.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Door de wijngaarden langs de Moezel
Als we Echternach gepasseerd zijn dan komen we in minder lastig terrein, hoewel het nog altijd stevig klimmen blijft. De Our die we van bij het begin volgden is ondertussen al lang uitgemond in de Sûre, en die mondt nu op zijn beurt uit in de Moezel. En wie Moezel zegt, die denkt natuurlijk meteen aan wijn. We mogen dwars door de wijngaarden lopen, en hebben fantastische uitzichten op de Moezel die zich diep onder ons een weg door het landschap kronkelt. We komen hier nog een andere bekende wandeling tegen: we lopen een stukje op de Saar-Hunsruck steig, die hier richting Duitsland vertrekt.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}
Uiteindelijk komen we aan in Schengen, op het drielandenpunt met Duitsland en Frankrijk. Hier werd het befaamde verdrag getekend dat vrij verkeer in Europa regelt en kan je nog een paar stukjes verdwaalde Berlijnse muur bewonderen. Maar wij zien het vooral als een eindpunt van onze tocht door Luxemburg, Frankrijk komt er aan.

{getCard} $type={post}

Related posts

GR5 Wallonië: Kanne - Ouren »
GR5 Lotharingen: Schengen - Schirmeck »