GR5 Vogezen

De route van de GR5 door de Vogezen volgt de "Traversée du Massif des Vosges", een wereldberoemde tocht op zichzelf die ook dikverdiend het "leading quality trails, best of Europe" label gekregen heeft. In totaal lopen we zo'n 250 kilometer door de Vogezen, van Schirmeck tot in Belfort.

Hikingblog.net - GR5 Etappe TMV-1: Schirmeck - Le Hohwald
Noordelijke Vogezen

Het noordelijke stuk van de Vogezen is vrij vlot te wandelen. Er zijn wel stevige hoogteverschillen, maar het gaat allemaal heel geleidelijk. Vanuit Schirmeck is het meteen stevig klimmen tot je bij het voormalige concentratiekamp van Struthof komt. Dat is een bezoekje uiteraard meer dan waard en laat je even stilstaan bij de gruwel die hier nog niet zo gek lang geleden plaatsvond. Daarna loop je over de top van de Col du Champ de Feu in de richting van het dorpje "Le Hohwald". Hier vind je zeker een hotel, hoewel dit dorp duidelijk betere tijden gekend heeft. Het lijkt hier allemaal wat vervallen.

{getCard} $type={post}
De volgende etappe kom je alweer iets spectaculairs tegen. Je mag langs de "Mur Paian" wandelen, een gigantische verdedigingsmuur waarvan niemand lijkt te weten waarom hij hier staat. Dat hij oud is dat staat wel vast. Even verderop passeer je langs de "Kiosque Jadelot" en heb je fantastische uitzicht over de omgeving. Dan mag je afdalen richting Barr en door de wijnvelden richting Andlau wandelen.

{getCard} $type={post}
Je bent nu helemaal afgedaald dus de volgende dag moet er stevig geklommen worden. Je passeert dan langs een opeenvolging van een aantal kasteelruïnes die hier op de bergrug staan. Prachtig is het hier en je mag de ruïnes allemaal gaan verkennen. Op het eind van de dag volgt een stevige afdaling tot in Châtenois. Hier kan je eventueel een bus nemen naar Séléstat waar een station is dat je vlot enkele dagen verder of terug brengt.

{getCard} $type={post}
De hoge Vogezen

Het vervolg van de route staat op het programma voor 2024:
TMV-4: Châtenois - Ribeauvillé (20 km +722 -660)
TMV-5: Ribeauvillé - Le Bonhomme (28 km +1186 -762)
TMV-6: Le Bonhomme - Mittlach (30 km +1000 -1200)

Parc naturel régional des Ballons des Vosges

TMV-7: Mittlach - Le Markstein (16 km +1000)
TMV-8: Le Markstein - Grand Ballon - Thann (27 km +733 -1563)

Vanuit Thann is het stevig klimmen tot op de Ballon d'Alsace. Dit is echt een zware dag, maar je loopt hier door sprookjesachtig mooi terrein. Prachtige uitzichten op al het moois waar je de voorbije dagen liep, en zelfs zicht op de Jura en de Alpen krijg je voorgeschoteld. Combineer dat met de nodige bergmeertjes en andere fantastisch mooie plekjes en je hebt een absolute top-etappe.

{getCard} $type={post}
De Ballon d'Alsace was het laatste (letterlijke) hoogtepunt van de Vogezen. Nu moet er langs een prachtige waterval afgedaald worden in de richting van Belfort waarna er enkele min of meer vlakke etappes volgen. Echt vlak is het natuurlijk niet dus mag je rekenen op een paar honderd meter hoogteverschil in elke etappe. De omgeving is hier een beetje te vergelijken met de etappes in de Ardennen.

{getCard} $type={post}
{getCard} $type={post}

Related posts

GR5 Lotharingen: Schengen - Schirmeck »